Noże kuchenne do sushi i nie tylko

Precyzja, trwałość, piękno- japońskie rzemiosło dzięki tym cechom przez wielu jest zaliczane do sztuki. Wysoka jakość materiałów i wykonania sprawia, że noże kuchenne Mac to najlepszy wybór oraz ukłon w stronę japońskiej tradycji i mistrzów w tej dziedzinie.

W naszej ofercie znajdują się odpowiednie do różnych prac kuchennych noże. Wśród nich są długie i wąskie noże do sushi, przypominające tasaki typowe japońskie noże do krojenia warzyw, a także grube i ciężkie ostrza do oprawiania ryb. Wszystkie cechuje niezwykła ostrość i twardość.

Producent MAC Corporation tworzy noże spełniające wymagania najbardziej wymagających użytkowników, oferuje 10 rożnych serii, ponad 150 modeli.

Wiele z nich oferujemy w ciągłej sprzedaży, noże ręcznie kute  z serii ekskluzywnych dostępne są na zamówienie.

 

MAC ULTIMATE

Dobrze wyważone, mocne noże kuchenne dla profesjonalnych kucharzy jak i entuzjastów gotowania wymagających wszystkiego co najlepsze. Grube, bardzo ostre, z bardzo twardej z wysoką zawartością węgla stali MAC Superior, z krawędzią która pozostaje ostra jeszcze dłużej niż innych noży MAC.  Twardości między 59 a 61 stopni w skali Rockwell. Duże i wygodne uchwyty z laminowanego drewna, idealnie pasujące do ręki, z trzema nitami i wzmocnieniem trzonka ze stali nierdzewnej.

 

Seria MAC damascus

MAC DAMASCUS

Luksusowe dobrze wyważone noże kuchenne z wygodnymi uchwytami z jednego kawałka stali popularnie zwaną stalą damasceńską. Piękne ostrza składają się z 64 warstw stali nierdzewnej, rdzeń ze stali MAC, tego samego stopu wysokowęglowego chromu molibdenowego, który z biegiem lat sprawił że noże MAC stały się tak popularne.

 

MAC PROFESSIONAL 

Seria MAC professional

Popularne dobrze wyważone noże kuchenne MAC dla profesjonalistów i entuzjastów gotowania. Nóż z jednego kawałka stali. Wzmocnienie trzonka ze stali nierdzewnej. Twarde ostrza mają bardzo ostre krawędzie, które pozostają ostre przez długi czas.

 

MAC CHEF

Seria MAC chef


Popularna seria noży kuchennych MAC, w dobrej cenie, bez wzmocnień trzonka, dla szerokiego zakresu zastosowań z bardzo ostrą krawędzią.

 

MAC SUPERIOR

Mocne ergonomiczne noże kuchenne do zastosowania w profesjonalnych oraz domowych kuchniach. Cienkie i ostre jak brzytwa ostrza z ciężkiej wysoko-węglowej stali MAC Superior, z krawędzią która długo pozostaje ostra. Duże wygodne uchwyty, doskonałe wyważenie.  Otwór w ostrzu w celu wygodnego zawieszenia. Twardość ostrza pomiędzy 59 a 61 stopni w skali Rockwell.

 

MAC ORIGINAL

Seria MAC original

Oryginalna seria MAC idealnie ostrych noży kuchennych z odpornej na korozję japońskiej stali wysokowęglowej. Cienkie i lekko elastyczne ostrza ułatwiają krojenie. Ergonomiczne uchwyty ułatwiają pracę pod naturalnym kątem. Zaokrąglone końce dla bezpieczeństwa,  oraz wygodne otwory do zawieszenia noża.

 

Seria MAC japanes

MAC JAPANESE

Japońskie modele noży kuchennych, ostrzone w tradycyjny krawędź KATABA, z odpornej na korozję twardej stali Superiour MAC i z rękojeścią z laminowanego drewna.

 

Seria MAC ROSEMAC ROSE

Bardzo ostre i trwałe krawędzie uzyskane dzięki mocnej i plamoodpornej stali wysokowęglowej. Uchwyty w kolorze brązu wykonane z bardzo trwałego laminowanego drewna różanego.

————————————————————————————————————


Tradycyjne noże Japońskie

Tradycyjne samurajskie  miecze, a ostatnio najwyższej jakości tłoczone noże kuchenne pochodzą z miasta Seki w prefekturze Gifu, ale większość z najlepszych ręcznie kutych noży Kasumi pochodzi z miasta Sakai, Osaka.
Kształty noży są dość standardowe, ale jakość ostrzy zależy od materiału użytego do jego produkcji i umiejętności rzemieślnika . Uchwyty wykonywane są z produktów naturalnych, takich jak drewno czy rogi bawole co ma wpływ na  różnice w kolorze.

————————————————————————————————————

Noże KASUMI

————————————————————————————————————

MAC HO-SERIES

(SAKAI HOCHO MASAHISASAKU SERIES)

Noże kuchenne z ostrzami z japońskiej białej wysokowęglowej stali yasuki wzmacnianymi miękką stalą niskowęglową. Ręcznie kute i ręcznie wykańczane w Sakai przez doświadczonych rzemieślników. Bardzo ostre, krawędź bardzo długo pozostaje ostra. Zaokrąglona rękojeść z drewna magnolii, z zakończeniem z rogu bawolego.

 

————————————————————————————————————

Noże HONYAKI


————————————————————————————————————

MAC SE-SERIE

(HONYAKI SENSHUIZUMINOKAMI MASAHISASAKU)Seria MAC HO

Najwyższa jakość rzemiosła, kute w całości ręcznie w Sakai, tylko przez najlepszych rzemieślników. Wykonywane na specjalne zamówienie czas wykonania do kilku miesięcy.

Najwyższej jakości biała stal, polerowana z lustrzanym wykończeniem po obu stronach. Rękojeść z twardego czarnego hebanu, z pierścieniem ze srebra, rękojeść zamocowana w tradycyjny sposób tzw. „MEKUGI” , końcówka  zabezpieczona  wieczkiem z bawolego rogu. Zapakowane w drewniane pudełko z hebanu, stylową pochwę i torbę na  nóż.

Seria MAC TO

MAC TO-SERIES

(HONYAKI TOKUSHUKOU BETTCHO MASAHISASAKU)


TOKUSHUKOU oznacza w języku japońskim „specjalnie wybrany metal”. Ostrze o ostrości tradycyjnego japońskiego noża szefa kuchni, ale nie rdzewiejące tak jak tradycyjna japońska stal HAGANE. Wykonane z jednej warstwy najwyższej jakości japońskiej stali HITACHI. Cienkie ostrza, lekkie, bardzo ostre, lekko elastyczne i odporne na korozję. Komfortowe ośmioboczne drewniane uchwyty z wzmocnieniami z bawolego rogu dają optymalny komfort pracy. Seria TOKUSHUKOU jest wytwarzana w mieście Seki w Japonii, przez wykwalifikowanych japońskich kowali. Ostateczne ostrzenie odbywa się ręcznie w Sakai. Wspaniałe noże dla wymagających kucharzy.